To Bridging Digital είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που διενεργείται στα πλαίσια του Erasmus+. Εστιάζει σε καινοτόμες πρακτικές και έχει ως στόχο του να υποστηρίξει την ανάπτυξη και το συνδυασμό των ψηφιακών και των δημιουργικών ικανοτήτων, τόσο για τους εκπαιδευτές ενηλίκων όσο και για τους επαγγελματίες της τέχνης. Υλοποιείται από τη σύμπραξη τεσσάρων οργανισμών από τη Σουηδία, την Πολωνία, τη Σκωτία και την Ελλάδα.

Πλαίσιο

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητας, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών και πολιτών, κάτι που συνήθως επιτυγχάνεται μέσω των ζωντανών εκδηλώσεων. Η αναβολή ή/και ακύρωση καλλιτεχνικών γεγονότων έχει προκαλέσει τεράστια κρίση στον καλλιτεχνικό τομέα και ακολούθως έχει επηρεάσει τα προς το ζην των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον πολιτισμό. Την ίδια στιγμή ο δημιουργικός τομέας δε διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις προκειμένου να χρησιμοποιήσει ψηφιακά εργαλεία με πιο δημιουργικούς τρόπους, τόσο για διδασκαλία όσο και για δημιουργία ψηφιακών μορφών τέχνης που είναι πιο διαδραστικές και εμπλέκουν το κοινό.

Στόχος

Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί αμφίδρομη μάθηση μεταξύ των δημιουργικών, εκπαιδευτικών και τεχνικών τομέων. Το έργο είναι ένας συνδυασμός εκμάθησης ψηφιακών τεχνικών, όπως και εξέτασης και δημιουργίας νέων καλλιτεχνικών μορφών, όπου οι ψηφιακές τεχνικές θα είναι μέρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επιπλέον, θα διερευνηθούν οι τρόποι αξιοποίησης του ψηφιακού μέσου στην διανομή του καλλιτεχνικού έργου και την επαφή του με το κοινό, αλλά και οι δυνατότητες που προσφέρει στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Καθένας από τους εταίρους του προγράμματος θα συνεργαστεί με καλλιτέχνες, ειδικούς πολυμέσων και εκπαιδευτές ενηλίκων για να δημιουργήσουν μία νέα μεθοδολογία για τη χρήση των πολυμεσικών και ψηφιακών τεχνικών προκειμένου τελικά να δημιουργήσουν νέες μορφές τέχνης και να εμπλουτίσουν την ψηφιακή ικανότητά τους στον δημιουργικό τομέα. Αυτή η μεθοδολογία θα εφαρμοστεί στην εκπαίδευση ενηλίκων προκειμένου να διδαχθεί πώς να χρησιμοποιήσει κανείς τα ψηφιακά εργαλεία και προϊόντα στη δημιουργία τέχνης και στη διδασκαλία.

Στάδια του προγράμματος

Το πρώτο στάδιο του προγράμματος περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση της υπάρχουσας κατάστασης σε κάθε χώρα και την καταγραφή της. Εστιάζει σε ένα βαθμό στο πώς και αν χρησιμοποίησαν οι καλλιτέχνες τα ψηφιακά μέσα για τη διάδοση τους δουλειάς τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. (Ιούνιος 2021 – Δεκέμβριος  2021)

Στο δεύτερο στάδιο, οι εταίροι καλούνται να δημιουργήσουν ένα καλλιτεχνικό προϊόν – ο καθένας – και να καταγράψουν την πορεία της δημιουργίας του. Κατόπιν θα πρέπει να το διαδώσουν με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και μέσω εκδηλώσεων δικτύωσης, καθώς και να αποτυπώσουν και να αξιολογήσουν την απήχησή του στο στοχευόμενο κοινό. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μία ψηφιακή έκδοση που θα περιλαμβάνει τις τέσσερις εθνικές εμπειρίες, έτσι όπως αυτές εφαρμόστηκαν σε διαφορετικά γεωγραφικά και κοινωνικο-οικονομικά περιβάλλοντα. (Δεκέμβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022)

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας έκδοσης (cookbook), η οποία θα παρουσιάζει τις μεθόδους που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτές, όταν δημιουργούν σύντομα μαθήματα και προγράμματα που απευθύνονται σε επαγγελματίες που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες. (Οκτώβριος 2022 – Απρίλιος 2023)

Εταίροι & πόλεις

Η Intercult μία ανεξάρτητη μη κυβερνητική εταιρεία δημιουργικής παραγωγής και εκπαίδευσης, με έδρα τη Στοκχόλμη, στη Σουηδία. Δραστηριοποιείται ήδη από το 1996, δημιουργεί και ηγείται συνεργασιών για καλλιτεχνικά πρότζεκτ και δίκτυα και εκπαιδεύει πολιτισμικούς οργανισμούς σε σχέση με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, την αύξηση του κοινού και τις διεθνείς συνεργασίες.

Το City Culture Institute (CCI) είναι ένας δημοτικός πολιτιστικός οργανισμός με έδρα το Gdańsk στην Πολωνία. Αποστολή τους είναι να ενισχύσουν τον ρόλο του πολιτισμού στη ζωή της πόλης και να δώσουν το έναυσμα για ενεργό συμμετοχή στον πολιτισμό. Ο σκοπός τους είναι να ενδυναμώσουν και να συνδέσουν τα πολιτισμικά δίκτυα με διαφορετικούς τομείς της ζωής των κατοίκων. Δημιουργούν πρότζεκτ για τους πολίτες, διεξάγουν έρευνα για πολιτιστικά θέμα και υποστηρίζουν τον πολιτιστικό τομέα στο Gdansk.

Η Fablevision, με έδρα τη Γλασκώβη στη Σκωτία, λειτουργεί σαν κοινωνική επιχείρηση μέσα στον πολιτιστικό τομέα: ένας φιλανθρωπικός οργανισμός και μία θυγατρική που αποτελεί το εμπορικό κομμάτι του (www.fablevisionstudios.co.uk), η οποία παρέχει εκπαίδευση για μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν στον τομέα των πολυμέσων. Το φιλανθρωπικό μέρος του οργανισμού αναπτύσσει καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να ενδυναμώσει τους συμμετέχοντες. Ο εμπορικός τομέας της κοινωνικής επιχείρησης παρέχει εργασιακή εμπειρία μέσα από το μοντέλο της μαθητείας, εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα πρακτικής άσκησης, αλλά και υπηρεσίες (ταινίες/πολυμέσα) για φιλανθρωπικές παρεμβάσεις.

Η Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων είναι ένα επιστημονικό μη κερδοσκοπικό δίκτυο εκπαιδευτών ενηλίκων και ερευνητών από όλη την Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2004 και μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 2.000 μέλη. Στόχος της ΕΕΕΕ είναι η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επιστημονικής σκέψης και πράξης, έρευνας, πληροφόρησης και διαλόγου για την προώθηση των αρχών και μεθόδων της Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του προγράμματος, καθώς και στη σελίδα του στο facebook.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here